Quantcast
Channel: Uppkorkat » Naturligt vin
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Böckerna som räddar julen

$
0
0

Bokcollage

Det finns en sak som vinnörden blir lika glad för som flaskor – vinböcker!

*

Vi lever i en uppkopplad värld och det har aldrig funnits så mycket skrivet om och kring världens viner som nu. När jag började intressera mig för vin var situationen en helt annan. Jag och alla andra var hänvisade till ett fåtal böcker som vi förmodligen köpt utomlands eller i någon välsorterad bokhandel i Stockholm.

En av mina första böcker var Hugh Johnsons Världens Viner följt av Stevensons massiva Vin. Men lika ofta som vi lärde oss något så grusades förhoppningarna. Så fick till exempel Barolo bara fyra textstycken eller en femtedels sida i Johnsons bok från 1985.

Idag har de flesta vinodlare hyfsade hemsidor med bra information om både viner, odlingen och vinmakandet (något som saknades nästan helt för bara tio år sedan). De sociala medierna har dessutom inneburit en revolution i kommunikationen. Släng ut en fråga på Facebook eller Twitter och du har förmodligen ett svar snabbare än du tror.

Men oavsett hur mycket information som finns där ute så är det något speciellt med vinböcker. Böcker som kan ge inspiration, lust, fördjupning eller bara god läsning om ett vin, ett område eller druvsorter. Så här är några riktigt bra julklappstips för vinnörden – böcker som du förhoppningsvis kan få tag i hos välsorterade boklådor.

Drick

Alf Tumble, Drick! (Natur & Kultur)

Det är inte en fackbok eller en reseskildring. Istället är det en kärleksförklaring till och en ogenerad hedonistisk utflykt i dryckens värld. Men låt dig inte luras av förpackningen eller min kategorisering – för här finns förstås massor av praktiska tips och erfarenhet som gör att den också kan användas som en crash course i vinkunskap. Drick är boken som får mig att vilja dricka.

Barolo

Søren Frank, Barolo – Vinerna fra Alba (Berlingske Media)

I Vinene fra Alba går journalisten Søren Frank på djupet när det gäller Pimeonte och Barolo. Han är kunnig, påläst, öppen och nyfiken. Producentbeskrivningarna och genomgången av vinerna är uttömmande och inspirerande. Du får veta hur och när saker och ting startade och du får veta hur de sköts i dag – oavsett om det gäller Bartolo Mascarello eller Paolo Scavino. Och frågan är om det finns någon bättre bok i ämnet!?

NaturligtVin

Emil Arvidsson & Emil Broomé, Naturligt Vin (Natur & Kultur)

En personlig och skön bok om det hetaste ämnet i vinvärlden de senaste åren – de så kallade naturliga vinerna. Viner som görs utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller andra kemiska tillsatser. Så vad handlar det om? Ja i boken Naturligt Vin ger Emil och Emil oss en personlig resa i naturvinets värld. Vi möter odlare, sommelierer och andra som varit med och skapat rörelsen. En bok att bli inspirerad av.

PontusElofssonPåNoma

Pontus Elofsson, På Noma Får Man Vin Med Klumper I (Egmont)

Sommelier Pontus Elofsson var med och fick in Noma på naturvinsspåret och har efter sin tid på världens bästa restaurang jobbat hos vinimportören Rosfort & Rosforth (som importerat naturliga viner i över 20 år). Här får vi Pontus egensinniga och entusiastiska berättelse om hur hans kärlek till vin fick honom att upptäcka och bli kär i vinerna som görs utan tillsatser. Det är bland det första och bästa som skrivits i ämnet ur ett nordiskt perspektiv.

Vin!

Eschensperger, Morrison & Verheyden, Vin (Bokfabriken)

En liten bok om och kring vin från bland andra Philip Verheyden – mannen bakom vinvärldens nördigaste tidskrift TONG. Det är ingen uppslagsbok eller fackbok i vanlig bemärkelse utan ska nog främst ses som en behändig inspirationskurs och inledning i vinets värld.  Du får en snabb  inblick i det mesta kring odling, vinframställing och matchning med olika typer av mat. Ger mersmak.

VinlandetFrankrike

Britt och Per Karlsson, Vinlandet Frankrike – Trend och Tradition (Carlssons)

Fjärde boken från dynamiska exilsvenskarna Britt och Per Karlsson som driver BKWine ifrån Paris. Den här gången har de tagit sig an världens viktigaste vinland. Boken är som vanligt faktaspäckad och är en blandning av fackbok och exposé/kommentar kring nytänkande och tradition. Kanske inte en bok du läser från pärm till pärm men en uppslagsbok om ett vinland som få svenskar känner bättre än Britt och Per.

EatingWithTheChefs

Per-Anders Jörgensen, Eating with the Chefs (Phaidon)

Nej det är inte en vinbok – utan ren och skär matporr. Svenske fotografen Per-Anders Jörgensen bakom Fool Magazine har dokumenterat de dagliga ”familjemiddagarna” som personalen på 18 av världens mest kreativa restauranger delar. Restauranger som Noma, Asador Etxebarri och Osteria Fransescana. Med vackra, förföriska och varma bilder samt recept – det här är boken jag skulle vilja se om vin. Snälla PA – kan vi inte göra den!? :)

 

Skärmavbild 2012-12-17 kl. 07.40.01

Jancis Robinson, Wine Grapes (Allen Lane)

Den uppdaterad nyutgåvan av klassikerna Druvor och viner lovade mycket och höll det den lovade. Allt du skulle vilja veta om världens druvor och lite till. Visst finns det de som Jancis Robinson missat – men georgiska Kisi finns här liksom svenska vinodlarnas favorit Solaris. Och alla de andra mer vanliga sorterna förstås. Oumbärlig? Ja!

Skärmavbild 2012-12-17 kl. 07.39.06

Oxford Companion to Wine (Jancis Robinson ed) (Oxford University Press)

Den har blivit bättre år för år. Fortfarande finns det saker att anmärka på – men Oxford Companion to Wine är ändå den bästa uppslagsboken som finns när det gäller vin. Den är kanske lite torr men måste ändå ses som ett måste för vinnörden oavsett om du vill veta vad som egentligen orsakar korkdefekten (TCA) eller vill få ett grepp om ädelrötan botrytis cinerea.

winescience

 

Jamie Goode, Wine Science (University of California Press)

Bloggaren och författaren Jamie Goode driver bloggen The Wine Anorak och detta är hans introduktion till vetenskapen bakom vinodling och vinframställning. Kanske inte ett heltäckande uppslagsverk men en djup och mycket läsvärd introduktion till vin ur ett vetenskapligt perspektiv. Har ganska nyligen kommit i en utvidgad och uppdaterad nyutgåva. Bara kapitlet om biodynamisk odling gör det värt att köpa boken.

Skärmavbild 2012-12-17 kl. 07.40.27

Wine Opus (Penguin Books Ltd.)

Tjock och snygg coffee-tablebok med kortfattad information om världens vinregioner. Det som gör den till ett måste är de många små beskrivningarna av de bästa och hetaste producenterna i varje land, region och distrikt.

För fler boktips för vinnörden – se här!

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Latest Images

Trending Articles


Allan Lindqvist


När du behöver påla din husgrund


Byta batteri i MEEC robotgräsklippare


Charlotte Perrelli rasande efter makens otrohet


Fel att sparka rektor för lättklädda Facebook-bilder


Återbruka IBC tank och göra utomhusdusch / bad


Kärlekshyllningen till Jonas Bergström


Gjuta betonggolv – steg för steg


Hitta var kabeln till robotklipparen är av


Dödsfallsnotiser